Bære pistol eller ikke?

Diskutér ekte våpen.
Bob
Regular User
Regular User
Posts: 434
Joined: 26 May 2007, 17:28

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby Bob » 09 Jul 2011, 11:50

Politi er politi....

User avatar
Fliptape
Power User
Power User
Posts: 2257
Joined: 19 Jun 2003, 21:45
Location: Go West!
Contact:

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby Fliptape » 09 Jul 2011, 12:57

og militære er militære ? og militæret driver jo bare med all out war der pistol ikke har noen funksjon ?

eller vent ? vi har også vkp, husundersøkelser og slikt i fred, krise og krigstid.

Bob
Regular User
Regular User
Posts: 434
Joined: 26 May 2007, 17:28

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby Bob » 09 Jul 2011, 14:01

Ok, for å snu på flisa litt, siden du er så sikker i din sak;

Hva mener du er et godt nok ferdighetsnivå for å ha utlevert pistol i en militær avdeling?

Dette bør være et krav for alle, så alle referanser til SOF etc er irrelevant.

Det kan være alt fra presisjon, hurtighet, avstand man skal kunne treffe på med krav til de to foregående etc.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og for å tydeliggjøre hva jeg mener en gang for alle:

-Avdelinger som har et utgangspunkt for å bli gode med pistol, basert på oppdragsportfølje, tid på personell i avdeling, robust nok budsjett osv kan godt prioritere tid på å utdanne på pistol (FSK/HJK, MJK, KJK, Humint i EBn etc).

-Avdelinger som har konvensjonelle stridsoppdrag (2.Bn, PBn, SanBn, CSSBn, MP, GSV, TMBn osv) og som i hovedsak er utdanningsavdelinger uten stor andel vervet personell bør IKKE sette av dyrebar utdanningstid på pistol da nytteverdien er veldig liten ift tiden det tar å bli god samt vedlikeholde ferdighetsnivået etter grunnutdanning.

Dette er en vurdering gjort opp i mot andre ferdigheter de skal beherske (basics):

-Primærvåpen (HK416 eller Minimi (som av en eller annen rar grunn blir personlig våpen))
-M-72
-Håndgranater
-Fremrykninsgmetoder
-Patruljegang/forflytningsteknikk (formasjoner, tegn og signaler, avstander, sektorer etc)
-Avstandsbedømmelse (særs viktig, og noe vi er alt for dårlig på)
-Målangivelse
-Kamuflasje
-Samband/Meldingstjeneste
-Kart og kompass
-Stridsteknikk som enkeltmann i lagsramme/troppsramme
-Sanitet
-Nærkamp
-FYFO
-SIBO
-Vintertjeneste
-Bivuakktjeneste
-Primus

Fagfelt man må kryssutdanne på og spesifikke kurs:

-RFK
-MG-3
-12.7 MITR
-40mm GUR (AG HK416)
-Nivå 3
-Vognførerkurs på ymse kjøretøy

Andre faktorer som spiller inn på utdanningstid til disp:

-Øvelser
-VO uker
-Permisjoner/Helligdager
-KBE/Jus/Militærmakt/Etikk (pålagt undervisning fra TMO)

Hvor skal jeg kutte for å få tid til pistolutdanning? Og husk, det jeg listet opp nå er kun det grunnleggende som gjennomgås i en vernepliktig kampbataljon ila førstegangstjenesten.

-Fokus på primærvåpen. Min påstand er at befalet i den norske Hæren stort sett er for dårlig til å skyte, både presisjon på lange hold og nærstrid, og har for dårlig kompetanse, teknisk og praktisk, på våpenet (HK416). Det finnes klart unntak her, men det burde vært mye bedre. Dette viser seg under leksjoner, og praktiske skyteøvelser. Dette kan skyldes flere ting; nytt våpen, mangelfull opplæring av instruktører, lite ammunisjon tilgjengelig, lite fokus på egentrening osv. Derfor mener jeg at man bør bli SKIKKELIG god på sitt hovedvåpen før man begynner å fokusere på pistol.

Og jeg er en av de som burde bli bedre med mitt primærvåpen, selv om jeg holder et rimelig godt nivå.

-Pistol generelt er et brukbart verktøy, men som sagt så er det kun kommet eksempler på situasjoner hvor den er kjekk å ha, ikke hvor den er kritisk for oppdragsløsningen. ”Kjekt å ha” er ikke en faktor som vinner frem nå jeg driver med min stridsvurdering for troppen. Da prioriterer jeg flere granater, flere M-72, flere magasiner etc. Man opererer aldri i et vakuum, og skulle man mot formodning befinne seg i en situasjon hvor man er helt mutters alene, så finnes det garantert våpen rundt som gir bedre effekt i målet enn en pistol gjør.

Så vil folk sikkert tenke: hva med SIBO scenarioer hvor man får klikk på primærvåpen, og man har en trussel i front? Vel, for det første krever det et ekstremt treningsnivå for å vinne den duellen. For det andre så er det enklest å fortsette inn i rommet og la mannen bak deg fikse trusselen. Erfaringer fra Irak viste at det var nr 3 og 4 inn i rommet som ble skutt opp, ikke nr 1 og 2. Så ja, det argumentet holder vann selv om noen sikkert synes det høres teit ut.

-Jeg har to pistoler selv, en P-80 (tjenestevåpen) og en CZ75 SP01. Jeg bruker en del fritid på å tørretrene med disse, samt litt skarpskyting her og der. Så kan man si at det er litt hyklerisk av meg å være så negativ til pistol, men samtidig ha to stk selv. Vel, jeg synes det er artig og utfordrende å skyte pistol, samtidig som man i f.eks Afgh må gå med pistol visse steder. Da føler jeg at det er min plikt å kunne bruke den forsvarlig, sånn at jeg ikke er en fare for andre eller meg selv.

lassepdsn
Regular User
Regular User
Posts: 798
Joined: 23 Jun 2008, 21:48

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby lassepdsn » 09 Jul 2011, 14:48

Fliptape wrote:og militære er militære ? og militæret driver jo bare med all out war der pistol ikke har noen funksjon ?

eller vent ? vi har også vkp, husundersøkelser og slikt i fred, krise og krigstid.
Hvis du, som søker i en VKP i fredstid må ha pistol, burde du heller unfucke din makker, eventuelt trene litt nærkamp. Dessuten er det ikke bare bare å skyte en eller annen scumbag i fredstid eller krise.

User avatar
Fliptape
Power User
Power User
Posts: 2257
Joined: 19 Jun 2003, 21:45
Location: Go West!
Contact:

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby Fliptape » 09 Jul 2011, 15:43

Lasse: selv om jeg stoler på makker så er det greit med et våpen selv, og nærkamptrening ? Når ble det et alternativ til bævpning ?

Og hvilket ferdighetsnivå som kreves ? Utdanning og beherskelse... Og slapp av jeg sier ikke at vi skal bytte ut riflene våre med pistoler, det eneste jeg sier er at en pistol er i mange situasjoner jevngod og til tider bedre enn en rifle, derfor er jeg for å beholde den som et verktøy.

Bob
Regular User
Regular User
Posts: 434
Joined: 26 May 2007, 17:28

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby Bob » 09 Jul 2011, 15:45

Og hvilket ferdighetsnivå som kreves ? Utdanning og beherskelse


Ja, og hva innebærer det? Treffe en helfigur på 10 meter uten tidskrav?

Fungerer pistol bedre enn en rifle når man stormer et fly? Ja. Driver dog ikke med det.

Fungerer det kanskje bedre enn en rifle når man skal søke en bil? Tja. Jeg kan evt legge fra meg rifla ved bilen mens jeg holder på.

Fungerer pistol bedre enn en rifle når man skal storme en buss? Ja. Driver dog ikke med det.

Fungerer pistol bedre enn en rifle hvis man skal søke veldig trange ganger og rom? Ja. Oops, hadde den ikke med. Får improvisere da.

neo_
Regular User
Regular User
Posts: 990
Joined: 04 Jan 2004, 03:18
Contact:

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby neo_ » 09 Jul 2011, 17:15

Fagfelt man må kryssutdanne på og spesifikke kurs:

-RFK
-MG-3
-12.7 MITR
-40mm GUR (AG HK416)
-Nivå 3
-Vognførerkurs på ymse kjøretøy


Vil legge til 40mm GMG / MØR her også. Trenger ikke være kirurgisk med disse, men er veldig greit om folk har en forståelse for hvordan de funker, tøm våpen, bruke det hvis det smeller, osv. At Minimi skal regnes som personlig våpen er for meg en tapt sak, derfor sier det seg selv for min del at dette er et våpen samtlige i laget må trene på og kunne bruke veldig bra før man går over på våpnene som er nevnt over.

Hva gjelder pistolbruk så er et av de punktene jeg mener at pistolen kommer til sin rett er på meget kloss hold fra topcoverluka, enten montert på brystet eller på siden av / under softmount. Det er ganske smooth å ha noe som er litt raskere å få opp enn en 416 som er hengslet fast på siden skulle det dukke opp noe. MERK: jeg er veldig for å planlegge og dermed ta opp 416 før du kommer inn i bebygde områder osv, men av og til dukker det opp situasjoner på kort varsel.

Om det punktet er nok til at folk trenger pistol eller ikke får være opp til dem og deres nivå, men skal jeg stå topcover så vil jeg ha muligheten i det minste.
G-2

Bob
Regular User
Regular User
Posts: 434
Joined: 26 May 2007, 17:28

Re: Bære pistol eller ikke?

Postby Bob » 09 Jul 2011, 18:12

At Minimi skal regnes som personlig våpen er for meg en tapt sak, derfor sier det seg selv for min del at dette er et våpen samtlige i laget må trene på og kunne bruke veldig bra før man går over på våpnene som er nevnt over.


Enig, men et eller annet geni har bestemt at mannskapene skal trene med HK416 i rekruttperioden. Når denne er ferdig og tjenestestilling satt, skal vedkommede LMG skytter levere inn sin HK416 og ta ut Minimi, som blir hans personlige våpen resten av året. Forsåvidt ikke uenig i at alle bør kunne det, spørsmålet er om det er gjennomførbart før OST.

Ikke uenig re top cover, men det blir en oppdragsspesifikk sak, med få folk, og mulig å klemme inn trening under OST slik at han blir istand til å bruke pistolen i en slik setting. Vi prøvde, som du sa, å planlegge med dette og bytte til HK416 når vi rullet gjennom bebyggelse.

User avatar
Green_and_unseen
Regular User
Regular User
Posts: 187
Joined: 03 Jun 2004, 20:49
Location: Kråkstad

Re: tråden om lommer og kit og stæsj

Postby Green_and_unseen » 05 Sep 2011, 22:17

Bob wrote:
Desert_Viking wrote:
Bob wrote:Det er den farligste vurderingen Forsvaret har gjort, å dele ut pistol til folk, spesielt folk som ikke kan bruke de skikkelig (stabsoffiserer i utlandsmisjoner, leger, prester, jurister osv).Er faktisk enig og mindre uenig, pistol i forsvaret er ikke for alle sammen, hadde en sykepleier ute som lurte på hvilken vei magasinet skulle inn i pistolen, hvordan man ladet den og hvordan man siktet, allerede 2mnd uti.. vådeskudd er jo faktum også fra disse sjangrene med mennesker..

Vekta var aldri noen problemer med glåwcken, kun vanesak, men den kunne kanskje vært kjekk den gangen det kunne blitt klikk i sibo. bortsett fra det, så er det jo ganske fett å se hvem som er kjappest på adsam med en hånd på tid. beat my 22 seconds


Return to “Real Steel”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests